Поиск
Показати всі результати
Головна Блог Щити (стенди) пожежні, норми установки.
    Щити (стенди) пожежні, норми установки.
2020-07-27
Щити (стенди) пожежні, норми встановлення. 
 
       Відповідно до наказу «Про затвердження Правил пожежної безпеки в Україні» № 1417 30.12.2014  та внесеними змінами до Наказів Міністерства внутрішніх справ № 810 від 15.08.2016 № 657 від 31.07.2017року. Існують такі вимоги до влаштування пожежних щитів (стендів).
     Для розміщення первинних засобів пожежогасіння у виробничих, складських, допоміжних приміщеннях, будинках, спорудах, а також на території підприємств повинні встановлюватися спеціальні пожежні щити (стенди).
       Пожежні щити (стенди) повинні встановлюватись на території об’єкта площею більше 200 м-2 з розрахунку один щит (стенд) на 5000м2 захищуваної площі.
       До комплекту засобів пожежогасіння, які розміщуються на пожежному щиті, входять: 
- вогнегасники - 3 шт., 
- ящик з піском - 1 шт.,
- протипожежне покривало - 1 шт., 
- багор або лом та гак - 2 шт., 
- лопати - 2 шт., 
- сокири - 2 шт.
      На пожежних щитах (стендах) повинні розміщуватися ті первинні засоби гасіння пожежі, які можуть застосовуватися в даному приміщенні, споруді, установці.
Пожежні щити (стенди) та засоби пожежогасіння повинні бути пофарбовані у відповідні кольори згідно з ГОСТ 12.4.026-76 «ССБТ. Цвета сигнальные и знаки безопасности».
     Склади пиломатеріалів, тари та волокнистих матеріалів потрібно забезпечувати необхідною (понаднормовою) кількістю пожежних щитів з набором первинних засобів пожежогасіння згідно з місцевими умовами.
    На пожежних щитах (стендах) необхідно вказувати їх порядкові номери та номер телефону для виклику пожежно-рятувальних підрозділів.
       Порядковий номер пожежного щита вказують після літерного індексу «ПЩ».
       Пожежні щити (стенди) повинні забезпечувати:
захист вогнегасників від потрапляння прямих сонячних променів, а також захист знімних комплектуючих виробів від використання не за призначенням (для щитів та стендів, установлюваних поза приміщеннями);
зручність та оперативність зняття (витягання) закріплених на щиті (стенді) комплектуючих виробів.
Немеханізований пожежний ручний інструмент, розміщений на об’єкті у складі комплектації пожежних щитів (стендів), підлягає періодичному обслуговуванню, яке включає такі операції:
- очищення від пилу, бруду та слідів корозії;
- відновлення фарбування з урахуванням вимог стандартів;
- випрямлення ломів та суцільнометалевих гаків для виключення залишкових деформацій після використання;
- відновлення потрібних кутів загострювання інструмента з дотриманням вимог стандартів.
      Пожежні щити (стенди), інвентар, інструмент, вогнегасники в місцях установлення не повинні створювати перешкоди під час евакуації.